• 90 216 422 44 02
  • info@candasmimarlik.com

MİNİMALİST BİR EV

MİNİMALİST BİR EV

Minimalizm için özetle ‘sadecilik’ diyebiliriz. Sadecilik kavramında görünüş, aslında bir değerdir. Eğer bir işlevi yoksa, o zaman bu özellik görünüşe dahil edilmemelidir. Minimalist bir parçada her şeyin bir nedeni, açıklaması vardır. Fazlalıklardan arınma ve işlevsellik gibi detaylar ön plana çıkar.

Minimalist, minimalizmi bir hayat görüşü olarak belirleyenlere verilen bir ad. Minimalizmin olmazsa olmaz bazı koşulları var. Örneğin bir minimalist, fazlalıklardan kurtularak sade hareket eder. Gerçekten ihtiyacı olmayan nesneleri, objeleri çevresinden uzaklaştırır.

Minimalizmin mimariye yansıyışı da; daha sadeleşme, yalınlık, daha az eşya, daha düz renkler ve daha az malzeme kullanılarak, gerçek değerlerden çıkan güzelliği dekorasyonda yakalamaktır.

Minimal bir ev tasarlamak istiyorsak öncelikle fazla dekoratif aksesuarlardan arınmalıyız. Tabi bu tamamen her şeyi kaldırmak anlamına gelmiyor. 1-2 parça dekoratif aksesuar yeterli olacaktır. Göz yormayan, karmaşa yaratmayacak birkaç nesne işimizi görecektir. Örneğin duvarlarınıza küçük küçük çok sayıda çerçeve asmaktansa, bir tane büyük ve etkili bir sanat eseri asabilir; küçük ağaçlar ve bitkilerle evinize taze bir hava katabilirsiniz.

Beyaz duvarlar, evinizde taze ve ferahlatıcı bir görüntü yaratır. Son birkaç yıldır popüler tasarım trendlerinden biri olarak da kabul edilen beyaz duvarlar, aynı zamanda minimalizmin yoğun olarak benimsendiği İskandinav ve Japon kültürlerinde de tercih ediliyor. Evinize ekstra aydınlık katacak bu dekorasyon trendini, kullanacağınız farklı renkte eşyalarla ve tahta aksesuarlarla birlikte uygulayabilirsiniz.

Mobilya seçiminizde de duvarlarınızdaki sadeliğe uyacak beyaz, giri, siyah, pastel ya da toprak tonlarını tercih etmeye çalışın. Som ağaç ve metal gibi doğal malzemelerden yapılmış, çok göze batmayan masa ve sehpa gibi aksesuarlarla, ya da birkaç retro detayla hem sadelikten uzaklaşmamış olur hem de tarz sahibi bir stil yakalamış olursunuz. Bej ya da beyaz tonlarında perdeler de evinize modern dokunuşlar yaratacaktır.

Yazar: Çağlasu ORHAN – Candaş Mimarlık Stajyer

İstanbul Gedik Üniversitesi,  İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü 2.sınıf öğrencisi

admin

Mesajınızı bırakın